niedziela, 24 marca 2013

Otrębowe muffiny


Witajcie :) Muffiny otrębowe to zdrowy i bardzo sycący pomysł na śniadanie lub przekąskę do pracy i szkoły. Smakują znakomicie zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu. Ciasto możecie przygotować wcześniej (na przykład dzisiaj) i w zamkniętym pojemniku przechowywać w lodówce. A gdy jutro będziecie mieli ochotę, upieczecie na śniadanie te owsiane smakołyki:) Przepisów na muffinki nigdy za dużo, zwłaszcza gdy są takie dobre:) ten znalazłyśmy w książce "Ekonomia Gastronomia".

Składniki (na 24 muffiny):
240g otrębów zbożowych (u nas pszenne i owsiane)
100g miękkiego masła
200g cukru
2 banany
2 jajka
1 cytryna
450 ml mleka (możecie też zastąpić je mlekiem sojowym)
300g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
220g rodzynek


Przygotowanie:
1. Połowę otrębów wsyp do miski i zalej 200 ml wrzątku, odstaw aż otręby nasiąkną.


2. Masło utrzyj z cukrem, dodaj rozgniecione banany i jajka, cały czas mieszając. Dodaj mleko i sok z cytryny.


3. Namoczone otręby wymieszaj i też dodaj do masy. Dokładnie wymieszaj.

4. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do ciasta razem z solą, rodzynkami i resztą otrębów. Wymieszaj.

5. Ciasto wyłóż do foremek lub papilotek, muffiny nie rosą wysokie, więc napełnij foremki prawie do pełna.

 6. Piecz przez 30 min w temperaturze 190 stopni (lub 170 z termoobiegiem).

Nasze oceny:
Basia: Muffiny smakują przepysznie wyjęte prosto z piekarnika:) Bardzo je lubię i na pewno jeszcze nie raz upiekę je na drugie śniadanie:) Moja ocena: 9/10.

Julka: Jedne z nielicznych muffinek, które są smaczne na ciepło. Są bardzo sycące i dwie sztuki wystarczą by się najeść :) Moja ocena: 9/10.

1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter